9 november

De ANWB is geloof ik één van de grootste verenigingen van ons verenigingsrijke land. Begonnen als vereniging van wielrijders met een paar honderd leden, voornamelijk welgestelde jonge mannen, zijn er nu meer dan 4.000.000 leden die een apparaat hebben waar een wiel aan zit. Ook ik ben lid van deze club en vandaag communiceerde de ANWB met mij, eenvoudig lid. Het was geen aanmaning, ook geen uitnodiging me te abonneren op een nieuwe dienst. Nee, het was een felicitatie. DE ANWB feliciteerde mij met mijn verjaardag. Als ik al de overmoedige gedachte mocht hebben dat ik het enige lid was dat jarig was op 9 november, werd deze gedachte meteen de grond ingeboord met de vermelding dat er in Overijssel 551 ANWB-leden op deze dag jarig waren.

Ik vroeg me even af hoeveel van deze jarigen van 9 november de zelfde associatie met deze datum zouden hebben als ik. Dat hangt een beetje van de leeftijd en de belangstelling af.

Bij mijn eigen verjaardag is in ieder geval de Kristallnacht in beeld: 9 november 1938 toen in Duitsland, niet toevallig, aanvallen en brandstichtingen werd uitgevoerd op synagogen en eigendommen van Joodse Duitsers. Georganiseerd in de top van de Nazi-beweging en zonder weerstand van politie en brandweer uitgevoerd. Er werd ook gemoord. De schattingen verschillen maar een duizendtal Joods Duitsers werd op 9 november en de dagen daarna gewoon vermoord. Als men al niet had willen geloven in het vernietigende ideologie van de Nazi’ s dan moest dit toch wel het einde zijn van de goedgelovigheid en naïviteit. Van de Kerken, evangelisch of katholiek, kwam geen protest. De Calvinisten deden het Calvijnse antisemitisme eer aan. Zij stonden aan de kant te juichen : de Joden kregen hun verdiende “straf”. In het buitenland gingen misschien de ogen open, maar er gebeurde eigenlijk niets.

Je kunt de Kristallnacht zien als het publieke, schaamteloze en openbare begin van de vervolging van de Joden in Duitsland. DE KZ’ s in Duitsland begonnen vol te lopen met Joden en politieke gevangenen. Later gevolgd door de KZ’ s in de bezette gebieden Polen, Oekraïne, de Baltische staten. Auschwitz is dus geen Pools concentratiekamp maar een Duits concentratiekamp in bezet Polen! Een klein verschil.

9 november betekent ook nog iets anders voor de wereld. Op die dag in 1989 viel de muur die Duitsland verdeelde in Bundes Republik Deutschland en de Deutsche Demokratische Republik. DDR was een op Stalinistische leest geschoeide socialistische staat. Onstaan uit de deling van Duitsland aan het einde van de tweede wereldoorlog in. Berlijn was hierbij een aparte stad geworden met een Engels, Amerikaans, Frans (gezamenlijk West-Berlijn) en Russisch deel, Oost-Berlijn. De muur was tot stand gekomen als reactie op de de vlucht van duizenden Oost-Duitsers en Oost-Berlijners naar het Westen. DDR liep leeg, waarschijnlijk wegens haar ongekende succes. Een staat waarin de geheime politie (Stasi) de burgers controleerde door een pervers verklikker systeem. Ouders werden bespioneerd en aangegeven door hun kinderen en omgekeerd. Brave spionnen kregen voorrechten, mochten bv studeren.

De muur werd opengesteld na maanden van ongeregeldheden in de grote Oost-Duitse steden, Leipzig, Dresden etc. Honderdduizenden demonstranten met de leuze ” Wir sind das Volk”, een parafrase op hun leiders die het altijd hadden over “Das Volk”. De spanningen namen toe en het had weinig gescheeld of het leger had geschoten. Daarna was het deksel van de ketel. Op een vraag voor de tv wanneer de muur open ging zei een hoge Oost-Duitse politicus “ab sofort”. Toen was het gebeurd met de muur. De muur verdween……….maar twintig kilometer verderop stonden nog steeds Russische tanks van het Warschau-pakt. Er was nog veel te regelen!

Enige oorzakelijke relatie met mijn verjaardag en de hierboven beschreven gebeurtenissen is lijkt mij uitgesloten! Toeval bestaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *